Mala raja

Forum za trudilice, trudnice, mame
 
HomePortalGalleryRegistracijaLogin
Traži
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Latest topics
» KLOMIFEN
Wed Mar 18, 2015 12:03 am by malena

» auuuuuu
Tue Mar 17, 2015 11:59 pm by malena

» Vaš horoskopski znak
Fri Aug 22, 2014 4:09 pm by Dzana

» Odakle nam tipkate :)) ?
Fri Aug 22, 2014 4:06 pm by Dzana

» U kakvim ste odnosima sa svekrvom?
Tue Aug 19, 2014 1:33 pm by Dzana

» Razlika u godinama između vas i vm
Tue Aug 19, 2014 1:22 pm by Dzana

» Naša zanimanja
Tue Aug 19, 2014 1:19 pm by Dzana

» Molim vas, nemojte me nikad pitati
Tue Aug 19, 2014 1:01 pm by Dzana

» zelim da vam se javim
Wed Oct 03, 2012 11:26 pm by Bebana27

Forum navigacija
 Portal
 Indeks
 Lista članova
 Profil
 Kako koristiti ovaj Forum?
 Traži
Forum
Affiliates
free forum

Login
Član:
Password:
Prijavi me automatski: 
:: Zaboravljen password

Share | 
 

 AIH/Inseminacija

Go down 
AutorPoruka
Dzeny MR
Moderator
Moderator
avatar

Broj komentara : 1108
Age : 31
Mjesto : Sarajevo
Registration date : 2009-03-03

KomentarNaslov komentara: AIH/Inseminacija   Wed Mar 04, 2009 5:10 am

Evo cure posebno mjesto i za vas koje ste u postupcima insjemenacije .........


Sretno roda
Na vrh Go down
Dzeny MR
Moderator
Moderator
avatar

Broj komentara : 1108
Age : 31
Mjesto : Sarajevo
Registration date : 2009-03-03

KomentarNaslov komentara: Re: AIH/Inseminacija   Sun Mar 22, 2009 4:37 pm

Inseminacija

Kod malo smanjene plodnosti (fertiliteta) muškarca (umanjenog ukupnog broja spermija ili nešto manjeg broja pokretnih spermija), uz pretpostavku da jajovodi žene nisu neprohodni odgovarajuća metoda je introuterinska inseminacija. Pri tome se misli na umjetno unošenje sjemena u maternicu.
Ako sjeme partnera nije sposobno za oplodnju, ostvarenje želje za djetetom moguće je heterološkom introuterinskom inseminacijom, unošenjem sjemena donatora. Pretpostavka za to je prohodnost jajovoda.
Na vrh Go down
Adminko MR
Moderator
Moderator
avatar

Broj komentara : 326
Age : 30
Registration date : 2009-03-09

KomentarNaslov komentara: Re: AIH/Inseminacija   Fri Mar 27, 2009 4:21 pm

Kandidati za postupke oplodnje u epruveti su oni parovi u kojih su u žene ozbiljno oštećeni jajovodi,ali praktički i svi oni parovi koji su pokušavali zanijeti u određenom razdoblju, ali u tome nisu uspjevali usprkos medicinskoj pomoći (slabija kvaliteta sjemena partnera, nerazjašnjena neplodnost, endometrioza itd.).

Sam postupak vantjelesne oplodnje (IVF) se sastoji iz 4 faze, ali prije nego se uđe u postupak potrebno je da se prethodno urade pojedini nalazi jer bolji rezultati pospješuju procenat trudnoće.
Nakon pripremljenih mikrobioloških i endokrinoloških nalaza, te analiziranja spermiograma pacijentica ulazi u prvu fazu vantjelesne oplodnje-u fazu stimulacije.
Postupci stimulacije podijeljeni su u nekoliko protokola u zavisnosti preparata koji se koriste.
Najzastupljeniji protokol je dugi protokol kada se superfakt počinje davati od 18-21 dana pa do aspiracije.
Nakon što dođe do krvarenja uz superfakt se daju i gonadotropini u dnevnoj dozi koja je uslovljena hormonskim profilom pacijentkinje. Uspjeh stimulacije se prati ultrazvučno i hormonski tj. folikulometrijom od 8. dana se prati rast folikula, a nivo estradiola određuje njihovu funkcionalnost.
Nakon što postignu odgovaraju i rast i zrelost daje se tzv. štoperica- najčešće u periodu od 10-14 dana od početka davanja gonadotropina, a druga faza ili aspiracija (vađenje jajnih ćelija) se obavlja 36-40 h po prijemu te injekcije. Nakon što se izvade jajne ćelije iz organizma one se stavljaju u posebne medijume koji posjeduju sve bitne materije za njihov razvoj.
Tada se prelazi u treću i najbitniju fazu Ò laboratorije kada se pripremljeni sprematozoidi dovode u kontakt sa jajnim ćelijama i kada nastupa oplodnja. U ovoj fazi se dobijeni embrioni prebacuju u druge medijume, čiste od granulacija i dr.
Kad embrioni dostignu odgovaraju i rast pristupa se četvrtoj fazi ovog postupka tj.embrio-transferu. I ova faza je veoma delikatna, jer ukoliko se embrio-transfer ne obavi dobro nema ništa od trudnoće,iako imamo kvalitetne embrione. Savremeni embrio-transfer podrazumijeva vraćanje embriona pod kontrolom ultrazvuka pomoću različitih katetera.
Nakon uspješno obavljenog postupka pacijentkinja čeka sljedećih 16 dana i ukoliko ne dođe do krvarenja radi se BhCG da bi se verifikovala trudnoća.
Osim tog u slučajevima gdje spermiogram nije zadovoljavajući primjenjuje se mikroinjekcija tj. ubrizgavanje spermatozoida u jajne ćelije.
Ova metoda tzv. ICSI metoda koja je najkomplikovaniji vid vantjelesne oplodnje omogućila je mnogim parovima koji imaju problem lošeg spermiograma da takođe ostvare trudnoću. U ovoj fazi moguće je vršiti preimplantacionu dijagnostiku koja još uvijek nije dozvoljena u mnogim zemljama.
Ona svakako ima svoje opravdanje u slučajevima gdje postoji anamneza opterećena genetskim oboljenjima.
Preimplantaciona dijagnostika podrazumijeva genetsku analizu embriona na osnovu njegovog dijela koji se uzima prije embrio-transfera. I poslednja faza-embrio-transfer, kao što smo rekli, danas se radi pod kontrolom ultrazvuka, jer se na taj način određuje mjesto u unutrašnjosti materice gdje se ostavlja embrion. Svakodnevno se usavršavaju kateteri putem kojih se vraćaju embrioni iako su oni tako meki i savitljivi da se gotovo i ne osjete kad se uvode u matericu.
Najnovije intracitoplazmatsko uštrcavanje sperme (ICSI) znači daljnji napredak u terapiji sterilnosti. Ovom se tehnikom jedan jedini spermij unosi izravno u jajnu stanicu da bi došlo do oplodnje (u odnosu prema 200 milijuna spermija koji su raspoloživi u spolnom odnosu). S metodom ICSI trudnoća se postiže čak kod više od 60% parova u kojih je sperma bila osobito slaba, odnosno nedostatna. Tu se metodu može primijeniti i kod parova gdje je pokretljivost spermija slaba.U slučajevima u kojima nisu vidljivi spermiji u sjemenskoj tekućini zbog raznih patoloških promjena, moguće je uzeti spermije iz pasjemenika (epididymus) (MESA Ò Microsurgical Epididymal Sperm Aspiration) i iskoristiti ih u oplodnji ICSI-tehnikom. Ako se ne bi našli spermiji ni u epididimu postoji mogućnost
da se izvuku izravno iz testisa (TESE Ò Testicular Sperm Extraction).
IVF

ICSIU tehničkom smislu, Inseminacija predstavlja najjednostavniji oblik asistiranog oplođenja. Vremenom su razvijene različite modifikacije inseminacije kao sto su, cervikalna, intrauterina i intratubarna. Osim toga, inseminacija se moze izvoditi čistom spermom posle likvefakcije ili "obradjenom" spermom, kada se upotrebljavaju različite laboratorijske tehnike, centrifugiranja, ispiranja medijumima i kondicioniranja spermatozoida. Iako se metoda inseminacije bira u odnosu na parametre spermograma i ostale detalje koji opterećuju neplodni par, razlike u stepenu efikasnosti različitih tehnika inseminacije su veoma male. Najcesce izvodjena modifikacija inseminacije je tzv. Intrauterina Inseminacija (IUI) "neobradjenom" ili "obradjenom" (centrifugiranje, ispiranje medijumima, kondicioniranje) spermom.
IUI podrazumeva unošenje specijalno pripravljene sperme supruga ili partnera u matericu, pri cemu temeljni preduslov za inseminaciju predstavljaju prohodni jajovodi. Najcesca indikacija za inseminaciju je smanjena oplodna moć muškarca, mala ili slabija pokretljivost spermatozoida, nepovoljan kvalitet sluzi grlića materice ili prisustvo anti-spermatozoidnih antitela, kao i nepoznati uzroci steriliteta. Može se sprovoditi u prirodnom ili stimulisanom ciklusu. Uz ciklus monitoring: ultrazvucna folikulometrija i LH timing, uspešnost ove metode iznosi 7-20% (prema različitim autorima). Efikasnost heteroinseminacije je znatno veca i u zavisnosti od fertilne sposobnosti žene moze da bude i veca od 50% .
IUI moze da bude praćena određenim komplikacijama koje po intenzitetu i ozbiljnosti mogu da budu blage pa do veoma ozbiljnih. U blaže komplikacije spadaju bolovi (grčenje materice), mučnina, povraćanje i povišena temperatura. Ozbiljnije komplikacije podrazumevaju endometritis, adneksitis, tuboovarijalni apsces(i), parametritis i peritonitis. U posebnu grupu komplikacija spadaju alergijske komplikacije pa čak i anafilaktički šok. Sve komplikacije su učestalije i intenzivnije ukoliko se IUI izvodi "nepripremljenom" spermom. Učestalost i intenzitet komplikacija su značajno manji kada se inseminacija izvodi "obradjenom" spermom.

Priprema pacijenata za inseminaciju podrazumeva uradjen spermogram sa spermokulturom i u bakterioloskom smislu uredan vaginalni i cervikalni bris, HSG koji pokazuje prohodnost jajovoda, povoljni parametri folikulometrije, nepostojanje zapaljenjskih procesa materice i adneksa, brijanje i apstinencija od jela i pića u trajanju od najmanje 5 sati. Posle inseminacije obično se preventivno daju antibiotici, po potrebi kortikosteroidi, analgetici i antiemetici. Citotek aplikovan u zadnji forniks vagine posle inseminacije moze poboljsati aspiracione pokrete materice i prokrvljenost endometrijuma, sto je u osnovi funkcija prostaglandina iz sperme.
Teoretski, inseminacija predstavlja metodu sa dubokom i snaznom medicinskom logikom. Mehanizmi koji bi mogli biti uključeni u objašnjenje efikasnosti inseminacije su skraćivanje puta (za oko 10 cm) koji spermatozoidi moraju proći u prirodnim uslovima. U slučajevima manjeg broja spermatozoida i njihove slabije pokretljivosti ovo bi zaista mogao biti snažan argument u korist inseminacije. Osim toga, inseminacijom se "preskače" vagina i grlic, ciji sekreti mogu biti "neprijateljski" iskomponovani prema spermatozoidima, bilo da se radi o "kiseloj" vagini, cervikalnim infekcijama ili prisustvu antitela. Manipulacije spermom kao sto su, ispiranje i kondicioniranje takodje mogu osloboditi spermatozoide "nekvalitetne" semene tečnosti, antitela, toksina bakterija i sl. Postoji još nekoliko manje važnih argumenata koji pružaju snažnu teoretsku podršku inseminaciji. Međutim, veliki broj ginekologa praktičara se slaže u mišljenju da efikasnost inseminacije nije velika i da je u velikom neskladu sa navedenim, teoretskim razlozima koji inseminaciji daju snažnu medicinsku logiku. Za objašnjenje "neočekivane (ne)efikasnosti" inseminacije vjerovatno su odgovorni mehanizmi koji nam još nisu dovoljno jasni i činjenica da oplođenje nije jednostavni "sudar" jajne ćelije i spermatozoida ili mehanicko prodiranje spermatozoida u jajnu ćeliju. Oplođenje je mnogo više od toga i predstavlja neku vrstu lančane ili kaskadne reakcije izmedju spermatozoida i pratećeg kompleksa jajne ćelije, kao i same jajne ćelije. Suštinu ovog procesa predstavlja niz receptorskih reakcija spermatozoida i zone pelucide (omotac jajne ćelije), kao i spermatozoida i jajne ćelije, koje su verovatno jako kompromitovane kod pacijenata koji spadaju u kategoriju "pogodnih" za inseminaciju, a to su najcesce pacijenti sa oligospermijom, hipospermijom i astenospermijom. Jednostavnijim riječima rečeno, prije samog oplođenja spermatozoid mora da se "predstavi" zoni pelucidi i jajnoj ćeliji, odnosno da svojim receptorima "otključa" i zonu pelucidu i jajnu ćeliju. Da stvar bude još komplikovanija, i nakon prodiranja u jajnu ćeliju spermatozoid prolazi dodatene "testove", koji se opet baziraju na interakciji komplementarnih molekula. Svaka greška ili izostanak neke od navedenih faza, oplođenje čine nemogućim ili neuspešnim. Ovo bi moglo biti objašnjenje za diskrepancu između velike medicinske logike i niskog stepena efikasnosti inseminacije.

Kopirala s mama-mami foruma.
Na vrh Go down
Dzeny MR
Moderator
Moderator
avatar

Broj komentara : 1108
Age : 31
Mjesto : Sarajevo
Registration date : 2009-03-03

KomentarNaslov komentara: Re: AIH/Inseminacija   Fri Mar 27, 2009 11:16 pm

Hvala Adminko pusica
Na vrh Go down
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: AIH/Inseminacija   

Na vrh Go down
 
AIH/Inseminacija
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Mala raja :: Trudilice-
Idi na: