Mala raja

Forum za trudilice, trudnice, mame
 
HomePortalGalleryRegistracijaLogin
Traži
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Latest topics
» KLOMIFEN
Wed Mar 18, 2015 12:03 am by malena

» auuuuuu
Tue Mar 17, 2015 11:59 pm by malena

» Vaš horoskopski znak
Fri Aug 22, 2014 4:09 pm by Dzana

» Odakle nam tipkate :)) ?
Fri Aug 22, 2014 4:06 pm by Dzana

» U kakvim ste odnosima sa svekrvom?
Tue Aug 19, 2014 1:33 pm by Dzana

» Razlika u godinama između vas i vm
Tue Aug 19, 2014 1:22 pm by Dzana

» Naša zanimanja
Tue Aug 19, 2014 1:19 pm by Dzana

» Molim vas, nemojte me nikad pitati
Tue Aug 19, 2014 1:01 pm by Dzana

» zelim da vam se javim
Wed Oct 03, 2012 11:26 pm by Bebana27

Forum navigacija
 Portal
 Indeks
 Lista članova
 Profil
 Kako koristiti ovaj Forum?
 Traži
Forum
Affiliates
free forum

Login
Član:
Password:
Prijavi me automatski: 
:: Zaboravljen password

Share | 
 

 Motorički razvoj

Go down 
AutorPoruka
Adminko MR
Moderator
Moderator
avatar

Broj komentara : 326
Age : 30
Registration date : 2009-03-09

KomentarNaslov komentara: Motorički razvoj   Fri Mar 27, 2009 4:11 pm

Motorički razvoj djeteta

KOORDINACIJA OČIJU I RUKU

0-8 tjedana

Djetetov sklupčani položaj i kratkovidnost onemogućuju ga u dobrom viđenju predmeta i lica. Ako dijete podignemo ili mu nešto prinesemo na otprilike 20 cm udaljenosti od nosa, njegova vizija biti će mnogo jasnija. Dijete će tada pogled usmjeriti prema određenom predmetu ili osobi a svoje zanimanje potvrditi će pokretima tijela. Beba će se početi meškoljiti a ako je prije toga mlatarala nogicama ukočit će ih i biti potpuno obuzeta pažnjom i interesom za predmet promatranja. Ako pomičemo igračke unutar djetetova ograničenog vidokruga, dijete će ih pratiti pogledom. Onog trenutka kad mu se igračka izgubi iz vidokruga, zaboravlja je kao da je nikada nije ni vidjelo. Vježbanje usmjeravanja pogleda na predmete djetetu je od velike koristi. Ne zaboravite da je bebama najbolja udaljenost prilikom fokusiranja na određeni predmet otprilike 20-25 cm. Djetetu će se, kao predmet promatranja, ipak najviše svidjeti ljudsko lice.

2-2 ½ mjeseca

U ovom razdoblju dijete počinje ispravljati stisnute ručice te ih promatrati. Još uvijek je kratkovidno ali može brže usmjeravati pogled na predmete koji mu se pokazuju. U ovom razdoblju, najvjerojatnije će već početi okretati glavu u smjeru pomicanja određenog predmeta kako bi ga što duže zadržalo u vidokrugu. Imat ćete dojam da vas otvorenim šačicama poziva da nešto stavite u njih. Igračke koje prilikom pomicanja proizvode zvukove, zacijelo će zaokupiti bebinu pažnju. Određeni zvuk će beba povezati sa aktivnošću svojih ruku, a nakon toga povezati će sposobnost gledanja određenih predmeta sa sposobnošću ruku da njima i upravlja.

2 ½ -4 mjeseca

Većina dojenčadi tijekom igranja promatra ručice, pa se na taj način uče usklađivanju sposobnosti gledanja i rukovanja. U ovom razdoblju, ukoliko pokažete bebi određeni predmet, ne samo da će ga htjeti zadržati u vidokrugu, nego će se početi naprezati i pokušavati da ga uhvati. Pomozite joj pritom ako je potrebno ali pustite je i da sama pokušava. Kada dijete dodirne predmet, stavite mu ga u ručice. Njegovo zadovoljstvo što nakon dodirivanja može predmet i posjedovati biti će veliko. Prilikom pokušavanja uzimanja predmeta, beba će nerijetko pažnju usmjeravati prvo na predmet, onda na svoje ruke i obrnuto. U ovoj fazi djetetu su potrebne igračke čijom će upotrebom otkrivati da je ono svojom akcijom sposobno pokrenuti određenu radnju (npr. razne vrste zvečki).

4-6 mjeseci

Dijete je sada već sposobno usmjeriti pogled na predmete bez obzira na njihovu udaljenost i očima pratiti pomjeranje predmeta, odnosno kretanje osoba, u bilo kojem pravcu. Zna gdje mu je ruka i potrebno mu je samo zadržavati pogled na predmetu da bi ga uzelo. U ovom će razdoblju naučiti uhvatiti ono što dodirne. Sa šest mjeseci dijete predmete prihvaća cijelim dlanom, prstima okrenutim nasuprot palcu, odnosno hvatom koji se naziva palmarni hvat. Nakon toga uslijediti će pokušavanje uzimanja predmeta takozvanim hvatom pincete, kada će pokušavati dohvatiti predmete prednjom stranom palca i vrhom kažiprsta. Možete mu pomoći postavljanjem manjih predmeta ispred njega ali ga tada morate pažljivo motriti da ne bi te predmete stavilo u usta. Ako predmeti budu zanimljiviji i lakši za hvatanje, dijete će ranije naučiti dodirnuti ih bez promatranja svoje ruke, a nakon dodirivanja prije će mu poći za rukom da predmet i dohvati.

SJEDENJE

Nakon što beba nauči držati glavu uspravno i podizati je dok leži potrbuške, sposobnost mišićne kontrole u gornjem dijelu tijela će se povećavati. Ako je postavite u sjedeći položaj, više se neće držati tako povijeno kao prije. Glavicu i ramena će držati podignutima, pa će se nedovoljna čvrstina i stabilnost odražavati samo u kukovima i donjem dijelu tijela. Šestomjesečno dijete, postavljeno u sjedeći položaj, vjerojatno će nekoliko sekundi i ostati sjediti ali na sjedenje još uvijek nije spremno pa ga ne treba forsirati. Tijekom sedmog ili osmog mjeseca određeni broj djece će riješiti probleme s ravnotežom. Naučit će se lagano naginjati prema naprijed i ručicama oslanjati o podlogu. Prava sposobnost održavanja ravnoteže, bez pomoći odraslih ili vlastitih ruku, vještina je koja se najčešće savlada oko osmog odnosno devetog mjeseca života.

PUZANJE

Nakon što dijete nauči uspravno držati glavu i ležeći potrbuške prenijeti dio težine na ruke, neće proći mnogo vremena prije nego nauči savijati noge pod sobom i podizati stražnjicu. Djeca nauče da se mogu pokretati ako saviju noge i odupiru se stopalima, a ne koljenima. Neka djeca preskoče ovaj uvodni period puzanja jer jednostavno ne vole ležati potrbuške. Najčešće se radi o djeci koja su previše zaokupljena promatranjem okoline i komuniciranjem s ljudima. Nema mjesta pretpostavci da će odbijanje vježbanja ove uvodne faze puzanja imati utjecaja na brzinu svladavanja te vještine. Vjerojatno će s nastojanjem da propuže krenuti kasnije nego ostala djeca, no zato ce brže ovladati vještinom i brže u njoj napredovati. Većina djece postanu pravi majstori u puzanju i izvođenju koordiniranih pokreta svih ekstremiteta.

STAJANJE

Umijeće stajanja svladava se nakon umijeća sjedenja, a kod većine djece faza stajanja nastupa nakon faze puzanja. Stajanjem se sposobnost kontrole mišića prenosi i na donji dio tijela. Vrlo je važno dijete ne oslanjati na noge prerano jer ono jednostavno na takvo što nije spremno. Kada bude spremno dati će vam to do znanja.

U osmom mjesecu neka djeca biti će u stanju stajati na nogama, a s devet mjeseci dosta njih će se moći samo uspraviti. Uspravljanjem u stojeći položaj dijete jača mišiće i vježba kontrolu pokreta, a to će za kasnije hodanje biti od velike važnosti.

Dijete ne stavljajte u sjedeći položaj ako ono samo ne može sjediti. Ako vaše dijete nije ljubitelj ležanja na trbuhu, pokušavajte ga okretati često i pomalo, nikada ne forsirajte. Ne podižite dijete na noge ukoliko se ono samo ne može podignuti. Dijete čija kralježnica, kosti i mišići su spremni na stajanje, samo će ustati. Motorika djece se ne razvija kod svakoga istim tempom, pa razvoj djece nije dobro uspoređivati. Razvoj djece treba podržavati, nikada forsirati.

Nataša S.

(www.roda.hr)
Na vrh Go down
 
Motorički razvoj
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Mala raja :: Bebe do 1godine-
Idi na: