Mala raja

Forum za trudilice, trudnice, mame
 
HomePortalGalleryRegistracijaLogin
Traži
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Latest topics
» KLOMIFEN
Wed Mar 18, 2015 12:03 am by malena

» auuuuuu
Tue Mar 17, 2015 11:59 pm by malena

» Vaš horoskopski znak
Fri Aug 22, 2014 4:09 pm by Dzana

» Odakle nam tipkate :)) ?
Fri Aug 22, 2014 4:06 pm by Dzana

» U kakvim ste odnosima sa svekrvom?
Tue Aug 19, 2014 1:33 pm by Dzana

» Razlika u godinama između vas i vm
Tue Aug 19, 2014 1:22 pm by Dzana

» Naša zanimanja
Tue Aug 19, 2014 1:19 pm by Dzana

» Molim vas, nemojte me nikad pitati
Tue Aug 19, 2014 1:01 pm by Dzana

» zelim da vam se javim
Wed Oct 03, 2012 11:26 pm by Bebana27

Forum navigacija
 Portal
 Indeks
 Lista članova
 Profil
 Kako koristiti ovaj Forum?
 Traži
Forum
Affiliates
free forum

Login
Član:
Password:
Prijavi me automatski: 
:: Zaboravljen password

Share | 
 

 Junetina i govedina

Go down 
AutorPoruka
Adminko MR
Moderator
Moderator
avatar

Broj komentara : 326
Age : 30
Registration date : 2009-03-09

KomentarNaslov komentara: Junetina i govedina   Wed Apr 01, 2009 6:04 pm

Junetina i govedina

Kvalitetna junetina ima svjetlo crvenu boju, a loj je bijele boje, dok je govedina tamno crvene boje, a masnoća blijedo žućkasta.
Junetina i govedina

Engleski naziv: baby beef, beef
Energetska i nutritivna vrijednost
Usporedba namirnica
Opis i podrijetlo

Mekaniji dijelovi mesa goveda pripremaju se kratkom termičkom pripremom, dok su tvrđi i žilaviji dijelovi bolji za dulju termičku obradu.

Junetina je meso goveda starosti 12-14 mjeseci i težine 380-450 kg, a govedina je meso 14-16 mjeseci starog goveda i težine od 450-500 kg. Kvaliteta mesa ovisi o starosti goveda i načinu uzgoja.

Dobra junetina i govedina, nakon klanja, treba odležati 4-5 tjedana pri čemu se postiže potpuna zrelost mišića i razvoj masnoća. Međutim, u praksi, većina junetine i govedine odleži 5-6 dana na stalnoj temperaturi od -2°C.

Kvalitetna junetina ima svjetlo crvenu boju, a loj je bijele boje, dok je govedina tamno crvene boje, a masnoća blijedo žućkasta. Govedina i junetina razvrstavaju se takodjer u kategorije:

* govedina i junetina I. kategorije meso je mekših dijelova buta i leđa (roastbeef) s kostima i bez kosti
* govedina i junetina II. kategorije meso je tvrđih dijelova buta i lopatica.
* govedina i junetina III. kategorije su meso vrata, podlopatice, prsa, rebra, potrbušine, koljenice i podlaktice (meso vrata, koljenice i podlaktice bez kostiju i s kostima, a meso podlopatice, prsa i rebra s kostima te potrbušine bez kosti) te
* meso izvan kategorije (pisana pečenka ili file).

Energetska i nutritivna vrijednost

Energetska vrijednost 100 g sirove junetine i govedine iznosi 246 kcal / 1029 kJ. Od toga su 20% proteini i 18% masti.

Meso junetine i govedine odličan je izvor selena (21,4 µg što čini 47,5% RDA), cinka (3,5 mg što čini 23% RDA), fosfora (177 mg što čini 22% RDA), a dobar je izvor željeza (1,4 mg što čini 10% RDA). U nešto manjim količinama ovo meso sadrži i kalcij (25 mg) te magnezij (20 mg).

Od vitamina ističu se vitamini B kompleksa. Ovo meso odličan je izvor cijanokobalamina - B12 (1,1 µg što čini 100% RDA), niacina - B3 (6,4 mg što čini 46% RDA), piridoksina - B6 (0,5 mg što čini 25% RDA) Od ostalih vitamina sadrži pantotensku kiselinu (0,6 mg što čini 10% RDA), riboflavin - B2 (0,08 mg) i tiamin - B1 (0,05 mg).
Ljekovitost

Iako se meso govedine svrstava u crveno meso, pripremom obroka krte junetine ili govedine s povrćem, dobiva se nutritivno visokovrijedan i za zdravlje vrlo koristan obrok. Meso je prije svega odličan izvor proteina neophodnih za funkcioniranje našeg organizma.

Junetina je meso goveda starosti 12-14 mjeseci i težine 380-450 kg, a govedina je meso 14-16 mjeseci starog goveda i težine od 450-500 kg.

Vitamini B kompleksa, osobito B12 i B6 imaju vrlo povoljno djelovanje na zdravlje kardiovaskularnog sustava. U složenim procesima metabolizma pretvaraju štetnu molekulu homocistein u bezopasan oblik. Homocistein je rizičan faktor za srčani i moždani udar, a prema najnovijim istraživanjima i za osteoporozu. Žene koje imaju nedostatak vitamina B12, češće obolijevaju od osteoporoze od onih u čijem je organizmu vitamin u optimalnim količinama.

Konzumiranje govedine ili junetine može utjecati na spriječavanje pojave raka debelog crijeva zahvaljujući izvrsnim mikronutrijentima: selenu, cinku i vitaminu B12. Selen je sastavni dio enzima glutation peroksidaze koji sudjeluje u procesima ublažavanja upalnih procesa kao što su astma ili reumatoidni artritis.

Meso junetine i govedine, zahvaljujući izvrsnom mineralnom sastavu, može pomoći u jačanju imunološkog sustava i spriječavanju oštećenja krvnih žila koje doprinose aterosklerozi.

Nakon loših iskustava u uzgoju goveda, a što je dovelo do pojave vrlo opasne bolesti kravljeg ludila, sve se više proizvođača okreće tradicionalnijem uzgoju goveda. Goveda se hrane na pašnjacima provodeći puno više vremena na otvorenom. Ovaj način uzgoja čini goveda zdravijim pa se smanjuje upotreba antibiotika, a meso je višestruko obogaćeno nutrijentima i sadrži manje zasićenih masti. Jedini je nedostatak taj što je skuplje od konvencionalno uzgojenog mesa junetine i govedine.

Goveda hranjena na paši imaju povoljan omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina koji je 1:1, za razliku od onih hranjenih sijenom ili silažom, gdje je taj omjer od 15:1 do 50:1. Povoljan omjer omega masnih kiselina doprinosi reduciranju krvnog tlaka, može smanjiti rizik od pojave bolesti kardiovaskularnog sustava, pomoći u održavanju zdrave funkcije mozga, može smanjiti rizik od pojave raka ili usporiti razvoj raka, artritisa ili depresije.

Meso goveda hranjenih na ispaši sadrži oko 10 puta više beta-karotena, koji se u našem organizmu pretvara u vitamin A, važan za pravilno funkcioniranje imunološkog sustava, održavanje zdravog vida, kože i kostiju. Također takvo meso sadrži 3 puta više vitamina E koji je antioksidant te jedan od nutrijenata koji doprinosi reduciranju rizika od oboljenja od raka i bolesti kardiovaskularnog sustava.

Sadržaj konjugirane linolenske kiseline je u mesu prirodno uzgojene junetine ili govedine 3 puta veći. Konjugirana linolenska kiselina je "dobra" masna kiselina koja utječe na smanjenje LDL kolesterola, smanjuje rizik od razvoja dijabetesa, srčanih bolesti te smanjuje rizik od pojave nekih oblika raka.
Kupovanje i čuvanje

Prilikom kupovine, odaberite meso koje ima uredne i čiste rezove koji pri tome slijede liniju mišića i kostiju. Kosti bi trebale biti glatke, bez znakova lomljenja na manje dijelove i krhotine. Odresci moraju biti ujednačene debljine kako bi se ravnomjerno ispekli. Kod mesa koje je prepakirano, obratite pažnju na rok trajnosti, kvalitetu mesa i cjelovitost ambalaže.

Nakon kupovine, meso čuvajte u hladnjaku na donjim policama, ispod i dalje od kuhane hrane i namirnica koje se jedu sirove. Mljeveno meso koristite odmah nakon kupovine ili najviše do dva dana od kupovine. Odreske čuvajte najduže 2-3 dana u hladnjaku, a veće komade mesa za pečenje 3-5 dana.

Junetinu i govedinu možete i zamrznuti. Mljeveno meso čuvajte u zamrzivaču 2-3 mjeseca, a odreske oko 6 mjeseci. Prije kuhanja meso u potpunosti odmrznite, idealno preko noći u hladnjaku, jer postupno i sporo odmrzavanje pomaže očuvanju strukture mesa.
Priprema jela s junetinom i govedinom

Način pripreme junetine ili govedine određen je dijelom mesa goveda koji imamo. Mekaniji dijelovi mesa goveda pripremaju sekratkom termičkom pripremom, dok su tvrđi i žilaviji dijelovi bolji za dulju termičku obradu. Stoga se prvo upoznajte s dijelovima mesa goveda i za koju namjenu ih možete koristiti:

* vrat - koristite za pripremu bistrih juha, ragua i hašea, za mljeveno meso,
* hrbat - gornji dio za pirjanje ili pečenje (pržolica), a donji dio za pečenje (cijeli kao roast beef ili ramsteak kao odrezak bez kostiju),
* file - bez termičke obrade, pečenje (odresci) ili za pirjanje:
glava - tournedo (50-60 g), tatarski biftek
srednji dio - biftek (châteaubriand - 340 g), tournedo, carpaccio
zadnji tanji dio - filet mignon (debljine 3 cm), tatarski biftek, julianne (rezanje na rezance za pripremu npr. govedine Stroganoff),
* but - mekši se dijelovi koriste za pečenje, a tvrđi dijelovi za pirjanje i kuhanje,
* prsa - pirjanje i kuhanje.

Prije termičke obrade meso u komadu operite pod mlazom vode ili ga obrišite vlažnim kuhinjskim papirom. Kosti treba posebno dobro oprati koje ćete upotrijebiti za pripremu temeljaca, juha ili variva. S obzirom da kod nas na tržištu još uvijek nema odležanoga mesa, dobro je juneće meso kao što su ramsteak i biftek, bez soljenja staviti u ulje te ih ostaviti u hladnjaku najmanje 24 sata do par dana. Juneće ili goveđe meso možete, prije pečenja ili pirjanja, marinirati u vinskom octu s lukom, češnjakom, lovorom, paprom i klinčićem, a posnije meso obložiti ili špikati slaninom.

Meso junetine i govedine, zahvaljujući izvrsnom mineralnom sastavu, može pomoći u jačanju imunološkog sustava i spriječavanju oštećenja krvnih žila koje doprinose aterosklerozi.

Najpoznatija su jela od govedine, bez termičke obrade: tatarski biftek - koji se priprema od svježe kosanog mesa uz dodatak žumanjka, limunova soka, soli, papra, kiselih krastavaca, luka, češnjaka (po želji), peršinova lista, crvene paprike u prahu, kapara, slanih fileta inćuna, senfa, Tabasca, Worchestershire umaka, ketchupa i konjaka; carpaccio- tanko narezani goveđi file koji se može poslužiti s francuskim dressingom na bazi senfa ili samo s uljem, svježe mljevenim paprom, parmezanom, rikulom i kriškama limuna.

Kuhanjem govedine dobit ćete izvrsnu juhu, a narezano meso poslužite uz umake od hrena ili rajčice. Za pirjanje koristite file, pržolicu, meso od buta i iznutrice (pluća, jetra i fileki). Meso koje pirjate može biti narezano na odreske, veće odreske koji se nadijevaju, narezano na manje dijelove ili mljeveno.

Juneće ili goveđe meso možete peći u komadu ili narezano na odreske, u pećnici, na tavi ili na roštilju. Prema temperaturi unutar mesa dobit ćete poznate stupnjeve pečenog mesa:
Način pečenja
Unutarnja temperatura mesa
Izgled
Jako slabo pečeno 50°C Krvavo-crveno meso, mekano s puno soka
Slabo pečeno
55°C Sredina crvena, sivkasta površina mesa
Srednje-slabo pečeno
60°C Ružičasta sredina, smeđe-sivkasta površina
Srednje pečeno
65°C Lagano ružičasta sredina, smeđe-sivkasta površina
Srednje-dobro pečeno
70°C Sivkasta sredina, čvrsta struktura mesa
Dobro pečeno
75°C Potpuno pečeno meso, čvrsta struktura
Na vrh Go down
Dzeny MR
Moderator
Moderator
avatar

Broj komentara : 1108
Age : 31
Mjesto : Sarajevo
Registration date : 2009-03-03

KomentarNaslov komentara: Re: Junetina i govedina   Mon Apr 06, 2009 3:26 am

Ja nikada nisam znala razlikovati koja je vrsta mesa.
Junetina ili govetina ili teletina????????
Sramota!!!!!!!!!!!
Ali stvarno nne znam napraviti razliku Embarassed
Na vrh Go down
Stella MR
Administrator
Administrator
avatar

Broj komentara : 1197
Age : 38
Mjesto : Sarajevo
Registration date : 2009-02-25

KomentarNaslov komentara: Re: Junetina i govedina   Mon Apr 06, 2009 3:37 am

Ja to najvise gledam po boji,teletina je roze boje a ovo ostalo je sve tamnije crvene boje.

_________________


Stella MR: komentar modifikovan dana: Mon Apr 06, 2009 3:39 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
http://malaraja.forumattivo.com
Stella MR
Administrator
Administrator
avatar

Broj komentara : 1197
Age : 38
Mjesto : Sarajevo
Registration date : 2009-02-25

KomentarNaslov komentara: Re: Junetina i govedina   Mon Apr 06, 2009 3:38 am

Naravno razlika je i u ukusu

_________________
Na vrh Go down
http://malaraja.forumattivo.com
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: Junetina i govedina   

Na vrh Go down
 
Junetina i govedina
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Mala raja :: Kuhajmo zajedno-
Idi na: