Mala raja

Forum za trudilice, trudnice, mame
 
HomePortalGalleryRegistracijaLogin
Traži
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Latest topics
» KLOMIFEN
Wed Mar 18, 2015 12:03 am by malena

» auuuuuu
Tue Mar 17, 2015 11:59 pm by malena

» Vaš horoskopski znak
Fri Aug 22, 2014 4:09 pm by Dzana

» Odakle nam tipkate :)) ?
Fri Aug 22, 2014 4:06 pm by Dzana

» U kakvim ste odnosima sa svekrvom?
Tue Aug 19, 2014 1:33 pm by Dzana

» Razlika u godinama između vas i vm
Tue Aug 19, 2014 1:22 pm by Dzana

» Naša zanimanja
Tue Aug 19, 2014 1:19 pm by Dzana

» Molim vas, nemojte me nikad pitati
Tue Aug 19, 2014 1:01 pm by Dzana

» zelim da vam se javim
Wed Oct 03, 2012 11:26 pm by Bebana27

Forum navigacija
 Portal
 Indeks
 Lista članova
 Profil
 Kako koristiti ovaj Forum?
 Traži
Forum
Affiliates
free forum

Login
Član:
Password:
Prijavi me automatski: 
:: Zaboravljen password

Share | 
 

 Mikrovalna pećnica

Go down 
Idi na stranicu : 1, 2  Next
AutorPoruka
Adminko MR
Moderator
Moderator
Adminko MR

Broj komentara : 326
Age : 30
Registration date : 2009-03-09

KomentarNaslov komentara: Mikrovalna pećnica   Wed Apr 08, 2009 10:55 pm

Mikrovalna pećnica

Danas su mikrovalne pećnice sve češće sastavni dio kuhinjske opreme i one su korisna dopuna pripremanju hrane na klasičan način. Za brzu pripremu namirnica s najmanjim utroškom energije, na malo masnoće, a uz zadržavanje kvalitetnih sastojaka - možete odmrzavati, kuhati, omekšati ili podgrijati - samo pritiskom na gumb. Kako bi izbjegli opasnosti koje kriju, potrebno je znati pravilno ih koristiti…

Mikrovalne pećnice rade na principu energije mikrovalova- elektromagnetskog zračenja koje nastaje kao fizikalni fenomen koji se pojavljuje protokom električne struje kroz vodič.

Termički učinak mikrovalova koji koristimo u mikrovalnim pećnicama otkriven je slučajno, 50-ih godina prošlog stoljeća godine prilikom istraživanja tehnologije radara za vojne potrebe. Tada se uočilo da elektromagnetsko zračenje iz »magnetrona« utječe na nagli porast temperature namirnica. Shemu uređaja za generiranje mikrovalnog zračenja izradio je dr. Percy Spencer, koji se smatra ocem mikrovalne tehnike. Daljnja istraživanja na tom području ubrzo su rezultirala prototipom pećnice nazvane «radarange». To je bio ormar visine čovjeka, mase oko 350 kg, snage 3 KW, a koštao je 5000 USD.

Ubrzo je mikrovalna tehnologija osvojila prehrambenu industriju – zbog visokih temperatura koje postiže koristili su je u pri proizvodnji čipsa, sušenju i prženju kave i kikirikija, a kad se otkrilo da brzo suši papir i kožu, našla je i širu primjenu.
Pedesetih godina prošlog stoljeća mikrovalna pećnica dizajnirana je kao kuhinjski element, a već ih je 1975.g. u SAD-u prodano više nego plinskih kuhala. Mada je razvijena tijekom industrijskog eksperimentiranja, mikrovalna pećnica našla je pravo mjesto tek u kuhinji.

Princip rada
Pri kuhanju u običnim pećnicama plin ili struja koriste se za zagrijavanje zraka unutar pećnice, a zatim topli zrak prenosi toplinu na namirnice koje kuhamo. Pritom se toplina prenosi sa površine namirnice prema njenoj unutrašnjosti.

Mikrovalne pećnice zagrijavaju hranu na potpuno drukčiji način – za pripremanje hrane koriste energiju mikrovalova. U mikrovalnoj pećnici poseban uređaj, tzv. magnetron, pretvara električnu energiju u energiju mikrovalnog zračenja čija je frekvencija 2450 MHz, a snaga 500 do 1000 W. To je visokonaponski sklop koji generira elektromagnetsko zračenje, pod kontrolom mikroprocesora. Vanjski parametri, vrijeme uključenja i energetska razina podešavaju se pritiskom na gumb za različite operacije (odmrzavanje, podgrijavanje, grijanje, kuhanje) i za različite vrste hrane prema uputama proizvođača.

Mikrovalna pećnica kuha selektivnim zagrijavanjem vode sadržane u namirnicama. Kada su vrata pećnice zatvorena, strujni je krug zatvoren i pećnica radi. Elektromagnetni valovi su preko vodiča usmjereni na dio pećnice gdje se stavlja hrana. Energiju mikrovalnog zračenja apsorbiraju molekule vode sadržane u namirnicama te se izazovu brze vibracije i zagrijavanje vode u hrani, dok se istovremeno zrak oko tih namirnica ne zagrijava.

Pri kuhanju u mikrovalnoj pećnici, mikrovalovi prodiru u hranu te potiču titranje molekula vode i masti. Toplina u tome slučaju ne mora "putovati" prema unutrašnjnosti, ona je posvuda odjednom zato što sve molekule titraju u istom trenutku. Ponekad mikrovalovi mogu prodirijeti neravnomjerno u velike komade hrane (ne prodiru skroz do sredine), a također postoje i "vruće točke" kao posljedica interferencije valova (dva vala se potpomažu).

Pod utjecajem mikrovalova molekule hrane pratite promjenu naboja električnog polja. Učestalo gibanje i trenje molekula zagrijava hranu izloženu djelovanju mikrovalova. Mikrovalovi se u pećnici ne raspršuju ravnomjerno. Zato je ugrađen ventilator koji reflektira valove širom pećnice, a većina modela ima i rotirajući pladanj koji služi za jednakomjerniji raspored mikrovalova. Tako neki valovi direktno a drugi indirektno odbijanjem od stijenki prodiru u hranu.

Standardne mikrovalne pećnice imaju snagu od oko 1000 W. Od toga oko 700 W otpada na elektromagnetsko zračenje, a 30% se pretvara u toplinu i posebnim sustavom zračnog hlađenja odvodi u okolinu.

Primjena mikrovalova u kuhinji
Mikrovalovi imaju tri osnovne karakteristike: odbijaju se od metala, prolaze kroz papir, staklo i plastiku, a ostaju u hrani. Kod krutih materijala kristalna struktura drži molekule na okupu, pa ne titraju uslijed djelovanja elektromagnetskog polja. S druge strane, molekule vode su slobodne te se stoga titranjem međusobno taru i zagrijavaju. Led učvršćuje molekule, što otežava gibanje molekula. Zato se pri odmrzavanju hrane molekule gibaju samo na površini, gdje je led otopljen, a potom prodiru sve dublje i zagrijavanjem otapaju zamrznute molekule. Kod nekih modela pećnice koje imaju poseban gumb za odmrzavanje mikrovalovi se uključuju i isključuju kako bi u intervalima toplina otopila susjedne smrznute molekule. I ostale tekućine ponašaju se poput vode ali imaju drugačiju gustoću: tamo gdje su slobodne molekule manje zgusnute, manje se međusobno taru pa se hrana duže zagrijava.
Nekoliko savjeta
U mikrovalki se najčešće zagrijava jelo i piće, no pripremaju se i kompletni obroci. Jela se priređuju u vlastitom soku s malo tekućine tako da im ostane prirodan okus, miris, vitamini i minerali. Tu se postižu temperature oko 100 oC pa ništa ne može zagorjeti, što je pogodno posebno kod pripreme dijetne hrane.

Pri pripremi je važna postojeća temperatura hrane, no vrijeme kuhanja ovisi i o količini. Kad je jelo gotovo ostavite pokriveno 1-2min da se ravnomjerno rasporedi temperatura. Pri grijanju jela od krumpira, povrća, riže, tijesta,… pokapajte s malo vode ili juhe, a pečeno meso premažite s malo ulja, tako da površina ostane svježa.
Kuhanje traži malo vode, jer višak produžuje pripremu.
Nikad ne stavljajte u mikrovalku hermetički zatvorenu posudu jer bi mogla puknuti.
Da se jelo prebrzo ne ohladi najprije zagrijte vlažni tanjur na 60 sekundi.
Kad rastapate čokoladu razrežite je na komadiće i zagrijavajte 2 minute, no uz čokoladu stavite u mikrovalku i čašu vode da regulira vlažnost. Možete ispržiti i kruh narezan na kockice – oko 2 minute.
Za zagrijavanje namirnica pogodno je vatrostalno posuđe, porculan bez metalnog ruba, vitrokeramika i plastično posuđe izrađeno od posebnog materijala mikrodor.
METALNO posuđe se NE KORISTI za mikrovalnu pećnicu!
Metal odbija mikrovalne zrake. Suprotno, dok umjetni materijali i keramika zrake apsorbiraju, od metalnih se predmeta one odbijaju po cijelom prostoru. To može prouzročiti pregrijavanje magnetrona, što bi mu moglo skratiti vijek trajanja i prouzročiti iskrenje koje može oštetiti unutrašnjost mikrovalne pećnice. Posebno su opasni oštri ili vrlo tanki metalni predmeti.
Na vrh Go down
Adminko MR
Moderator
Moderator
Adminko MR

Broj komentara : 326
Age : 30
Registration date : 2009-03-09

KomentarNaslov komentara: Re: Mikrovalna pećnica   Wed Apr 08, 2009 10:58 pm

Imate li vi mikrovalnu?Kako ste zadovoljni?
Na vrh Go down
Stella MR
Administrator
Administrator
Stella MR

Broj komentara : 1197
Age : 38
Mjesto : Sarajevo
Registration date : 2009-02-25

KomentarNaslov komentara: Re: Mikrovalna pećnica   Wed Apr 08, 2009 10:58 pm

Ne bi svoju dala ni za sta cheers
Bas mi valja,grijem hranu nama a i curici

_________________
Na vrh Go down
http://malaraja.forumattivo.com
Dzeny MR
Moderator
Moderator
Dzeny MR

Broj komentara : 1108
Age : 31
Mjesto : Sarajevo
Registration date : 2009-03-03

KomentarNaslov komentara: Re: Mikrovalna pećnica   Wed Apr 08, 2009 11:09 pm

Ja sam pocela sanjati mikrovalnu.
To je jedina stvar koju nemam,a treba mi.
Nikako da "stignemo" odvojiti i za nju.
aBd nanijetila sam da cu je kuptiti,
prve prilike
Na vrh Go down
Adminko MR
Moderator
Moderator
Adminko MR

Broj komentara : 326
Age : 30
Registration date : 2009-03-09

KomentarNaslov komentara: Re: Mikrovalna pećnica   Wed Apr 08, 2009 11:10 pm

i ja isto..najviše volim kad mi lijepo ugrije sarmu il punjenu papriku.. smjesko
Na vrh Go down
Dzeny MR
Moderator
Moderator
Dzeny MR

Broj komentara : 1108
Age : 31
Mjesto : Sarajevo
Registration date : 2009-03-03

KomentarNaslov komentara: Re: Mikrovalna pećnica   Wed Apr 08, 2009 11:38 pm

Nemoj mi vise "corluciti"
dodze mi da je od nekoga ukradem cijepa se od smijeha cijepa se od smijeha cijepa se od smijeha
Na vrh Go down
Stella MR
Administrator
Administrator
Stella MR

Broj komentara : 1197
Age : 38
Mjesto : Sarajevo
Registration date : 2009-02-25

KomentarNaslov komentara: Re: Mikrovalna pećnica   Wed Apr 08, 2009 11:40 pm

A tek pita... sendvici ...ma sve...lol!

_________________
Na vrh Go down
http://malaraja.forumattivo.com
Dzeny MR
Moderator
Moderator
Dzeny MR

Broj komentara : 1108
Age : 31
Mjesto : Sarajevo
Registration date : 2009-03-03

KomentarNaslov komentara: Re: Mikrovalna pećnica   Wed Apr 08, 2009 11:44 pm

E neka si mi i to napisala....
E sada imas post na Zenskim razgovorima..... cijepa se od smijeha
Ti si kriva cijepa se od smijeha cijepa se od smijeha
Na vrh Go down
Stella MR
Administrator
Administrator
Stella MR

Broj komentara : 1197
Age : 38
Mjesto : Sarajevo
Registration date : 2009-02-25

KomentarNaslov komentara: Re: Mikrovalna pećnica   Wed Apr 08, 2009 11:52 pm

hajahaha hajahaha hajahaha

_________________
Na vrh Go down
http://malaraja.forumattivo.com
Camm MR
Moderator
Moderator
Camm MR

Broj komentara : 219
Age : 38
Mjesto : Sarajevo
Registration date : 2009-02-27

KomentarNaslov komentara: Re: Mikrovalna pećnica   Thu Apr 09, 2009 3:30 am

Ja sam je najvise kupila radi raznih dolmi
a vala kada zurim za cas nesto podgrijem..
neki dan sam pekla slatke kiflice u njoj
za 5 min gotovo. Razz Razz Razz Razz Razz
Na vrh Go down
Stella MR
Administrator
Administrator
Stella MR

Broj komentara : 1197
Age : 38
Mjesto : Sarajevo
Registration date : 2009-02-25

KomentarNaslov komentara: Re: Mikrovalna pećnica   Thu Apr 09, 2009 3:55 am

A pogotovo jos i odmrzavanje namirnica...

_________________
Na vrh Go down
http://malaraja.forumattivo.com
dinciii MR
Moderator
Moderator
dinciii MR

Broj komentara : 210
Age : 35
Mjesto : Bec
Registration date : 2009-03-04

KomentarNaslov komentara: Re: Mikrovalna pećnica   Thu Apr 09, 2009 11:23 am

Necete vjerovat al ja najvise pravim kokice u njoj cijepa se od smijeha muz mi voli kokice a i kad dodje drustvo zacas budu gotove a svi ih vole...

al super stvar....
Na vrh Go down
http://neckodina.weddingannouncer.com/
Stella MR
Administrator
Administrator
Stella MR

Broj komentara : 1197
Age : 38
Mjesto : Sarajevo
Registration date : 2009-02-25

KomentarNaslov komentara: Re: Mikrovalna pećnica   Thu Apr 09, 2009 5:05 pm

Nisam jos pravila kokice ali probacu lol!

_________________
Na vrh Go down
http://malaraja.forumattivo.com
S.mama MR
Moderator
Moderator
S.mama MR

Broj komentara : 455
Age : 32
Registration date : 2009-03-03

KomentarNaslov komentara: Re: Mikrovalna pećnica   Thu Apr 09, 2009 6:02 pm

Dzeny,nisi jedina,ni ja nemam mikrovalnu not fer
Trebam odvojiti pare za nju,ali nikako da dodjem do viska para...Sve mi nesto drugo fali,pa kad sve sredim,kupicu i nju..Valjda do te godine nece izaci nesto novije Laughing

_________________
nʇǝɾıʌs ɐu ǝsıʌɾɐu ɐɯɐɯ sɐʌ ıloʌ
S-2007
E-2010
Na vrh Go down
Dzeny MR
Moderator
Moderator
Dzeny MR

Broj komentara : 1108
Age : 31
Mjesto : Sarajevo
Registration date : 2009-03-03

KomentarNaslov komentara: Re: Mikrovalna pećnica   Thu Apr 09, 2009 7:32 pm

Znaci nisam jedina??
To mi je drago cuti da nisam zaostala i da sam jedina
koja nema tu stvarcicu cheers
Ma ni meni se nikako nije dalo da je kupim,sve
nekako ima prece od preceg,
a kakva vremena dolaze mikrovlna ce pricekati
jos duzi period.
Mada sveki ima mikrovalnu i rijetko je koristi
i zna da ima zelju da je kupim.
Malo mi krivo sto mi nije dala svoju lol!

Kao sto kazes ,valjda do tada nece izaci nesto novije i modernije Very Happy
Na vrh Go down
S.mama MR
Moderator
Moderator
S.mama MR

Broj komentara : 455
Age : 32
Registration date : 2009-03-03

KomentarNaslov komentara: Re: Mikrovalna pećnica   Thu Apr 09, 2009 7:40 pm

Trebala ti je dati ako je ne koristi,ja bih stalno govorila potrebna mi je mikrovalna,sve dok se ne sjeti da ti je pokloni Laughing
Ali kad skontam i nisu tako skupe,moja mama je sebi uzela za 150KM i super je,tako da cu i ja sebi uzeti,ali na rate cijepa se od smijeha

_________________
nʇǝɾıʌs ɐu ǝsıʌɾɐu ɐɯɐɯ sɐʌ ıloʌ
S-2007
E-2010
Na vrh Go down
riba
Extremni član
Extremni član
riba

Broj komentara : 132
Age : 40
Registration date : 2009-03-04

KomentarNaslov komentara: Re: Mikrovalna pećnica   Thu Apr 09, 2009 7:49 pm

đeny poslušaj S.mamu Very Happy
stalno ponavljaj kako ti treba mikrovalna ,dok se ne sjeti da ti da svoju smjesko.n smjesko.n smjesko.n smjesko.n smjesko.n :;smjesko

ja mikrovalnu najviše koristim za odleđavanje namirnica Very Happy
pošto MM ne voli jesti ništa podgrijano Surprised
Na vrh Go down
S.mama MR
Moderator
Moderator
S.mama MR

Broj komentara : 455
Age : 32
Registration date : 2009-03-03

KomentarNaslov komentara: Re: Mikrovalna pećnica   Thu Apr 09, 2009 7:51 pm

Voli hladno,jel? cijepa se od smijeha zezam se..Vjerovatno voli frisku hranu,tek spremljenu...Moj sve voli,voli i hladno jesti,dok ja to nikada ne mogu uciniti happy hart

_________________
nʇǝɾıʌs ɐu ǝsıʌɾɐu ɐɯɐɯ sɐʌ ıloʌ
S-2007
E-2010
Na vrh Go down
Dzeny MR
Moderator
Moderator
Dzeny MR

Broj komentara : 1108
Age : 31
Mjesto : Sarajevo
Registration date : 2009-03-03

KomentarNaslov komentara: Re: Mikrovalna pećnica   Thu Apr 09, 2009 7:54 pm

Godinu dana ja njoj spominjem mikrovalnu i jednog dana
ona meni kaze da bi mi dala
ali mi neda cijepa se od smijeha
jer je opasna i ne zdrava ,pogotov za osobe koje su sklone karcogenim bolestima
Na vrh Go down
S.mama MR
Moderator
Moderator
S.mama MR

Broj komentara : 455
Age : 32
Registration date : 2009-03-03

KomentarNaslov komentara: Re: Mikrovalna pećnica   Thu Apr 09, 2009 7:59 pm

Blefira hashaha Kupi sebi novu,u inat njoj cijepa se od smijeha

_________________
nʇǝɾıʌs ɐu ǝsıʌɾɐu ɐɯɐɯ sɐʌ ıloʌ
S-2007
E-2010
Na vrh Go down
Dzeny MR
Moderator
Moderator
Dzeny MR

Broj komentara : 1108
Age : 31
Mjesto : Sarajevo
Registration date : 2009-03-03

KomentarNaslov komentara: Re: Mikrovalna pećnica   Thu Apr 09, 2009 8:19 pm

Kupim kada budem imala viska para cijepa se od smijeha
Na vrh Go down
Maja1128
Super član
Super član
Maja1128

Broj komentara : 64
Age : 33
Mjesto : USA
Registration date : 2009-04-09

KomentarNaslov komentara: Re: Mikrovalna pećnica   Thu Apr 09, 2009 8:40 pm

Laughing Ovjde u Americi gdje god udjes Amerima u kucu vise ih ima mikrovalnu nego pec Haha meni bilo smjesno kad sam tek dosla reko kako kuhaju. Posle vidim da kupuju zamrznuta gotova jela pa podgrijavaju..A kod nas Bosnja obrnuto hahah zato su Ameri ko bombe haha. Nego ja isto mislim da je mikrovalna spas, ja sad neznam sta bi bez. Smile
Na vrh Go down
Nuna MR
Moderator
Moderator
Nuna MR

Broj komentara : 256
Age : 35
Mjesto : Tuzla
Registration date : 2009-03-02

KomentarNaslov komentara: Re: Mikrovalna pećnica   Sun Apr 12, 2009 10:57 am

Joj mi smo na naselje dobili neku ŠLJ marku lol! mislim da je matrix.hihihihi
Uzasna je,samo nesto pucketa,vec se jednom kvarila,a ja samo kokice pravim u njoj...dok ne zbavim kakvu kako treba dobra je i ova za kokanje. lol! lol!

_________________
Zarica 24.03.2009. Smile

Lilypie 1st Birthday PicLilypie 1st Birthday Ticker
Na vrh Go down
Bebana
Extremni član
Extremni član
Bebana

Broj komentara : 215
Age : 37
Mjesto : Bihac-Gornji Vakuf
Registration date : 2010-11-02

KomentarNaslov komentara: Re: Mikrovalna pećnica   Mon Nov 08, 2010 2:15 am

ja sam svoju dobila na poklon iz Austrije kad sam se udala
dobra je
Na vrh Go down
breskvicaa MR
Moderator
Moderator
breskvicaa MR

Broj komentara : 331
Age : 35
Mjesto : Sarajevo
Registration date : 2010-01-12

KomentarNaslov komentara: Re: Mikrovalna pećnica   Mon Nov 08, 2010 3:48 pm

E pa drage moje koje nemate mikrovalnu niste jedine i ja nemam mikrovalnu pec a imam zelju da je kupim najvise radi tog podgrijavanja hrane a do viska para nikako da dođem not fer

_________________
Ono što te ne ubije to te samo ojača
Na vrh Go down
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: Mikrovalna pećnica   

Na vrh Go down
 
Mikrovalna pećnica
Na vrh 
Stranica 1/2Idi na stranicu : 1, 2  Next

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Mala raja :: Tehnika i kućanski aparati-
Idi na: