Sirup (za sok) od limuna
250 g limuna
1 l vode
20 g limunske kiseline
700 g šećera
Limun dobro operite, isijecite na kolutove, odstranite koštice. Prelijte vodom i naspite limunsku kiselinu. Ostaviti da odstoji 24 sata.
Kolutove limuna iscijedite od tekućine i izvadite. Naspite šećer i miješajte dok se šećer ne otopi.
Dobit ćete približno 1,5 l sirupa. Treba ga držati u frižideru.
Ako pravite od drugog voća, priprema zavisi od vrste voća. Jagode ne morate rezati, dovoljno ih je preliti vodom. Kad su odstajale zajedno s limunskom kiselinom, možete ih samo zgniječiti i ostaviti u sirupu. I marelice, pod pretpostavkom da ste ih ogulili prije pripreme, možete samo usitniti i ostaviti u sirupu.
NAPOMENA: Sirup za sok možete praviti od bilo kojeg voća, ne mora nužno biti od limuna. Mjere i postupak su isti.